Faizde indirimin yolu açıldı/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ağustos 2011 07:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Döviz kurundaki artış enflasyonu yükseltmedi. Temmuzda eksiye dönen enflasyon beklenenden iyi gelince gözler Merkez Bankası'na çevrildi. Eli güçlenen Merkez, faiz indirimine bir adım daha yaklaştı

Kurdaki artış tahminlerin tersine enflasyonu artıramadı. Temmuzda Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 0.41 oranında düşerek tüm beklentilerden iyi geldi. Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise yüzde 0.03 oranında düştü. Yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 6.31, ÜFE'de yüzde 10.34 oldu. Enflasyon rakamlarının ardından gözler Merkez Bankası'na çevrildi. Olumlu enflasyon rakamlarıyla eli güçlenen bankanın faiz indirimi yapacağı beklentisi güçlendi.

RAMAZANDA DÜŞTÜ

Her yıl ramazan ayı öncesinde artan enflasyonun bu yıl düşmesi de dikkat çekti. Temmuzda yıllık TÜFE'de en yüksek artış yüzde 12.98 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gerçekleşti. Onu ulaştırma (yüzde 9.81), lokanta ve oteller (yüzde 7.79), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 7.65), ev eşyası (yüzde 7.22), giyim ve ayakkabı (yüzde 6.93) izledi. Bir ay önceye göre de en yüksek artış yüzde 1.47 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gerçekleşti.

GİYİMDE UCUZLUK ETKİLİ OLDU

Temmuz ayında endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde yüzde 0.94, ulaştırmada yüzde 0.78, eğitimde yüzde 0.73, lokanta ve otellerde yüzde 0.61, ev eşyasında yüzde 0.28, haberleşmede yüzde 0.19, konutta yüzde 0.06, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.01 artış meydana geldi. Sağlıkta yüzde 0.72, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.18, giyim ve ayakkabıda yüzde 4.84 düşüş görüldü.

ŞAMPİYON SİVRİ BİBER

Zam şampiyonu yüzde 58.39'luk artışla sivri biber oldu. Fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 38.73'le karpuz olarak görüldü.

Merkez gevşetmek için toplanıyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyüme görünümüne ilişkin yakın zamanda artan endişeleri değerlendirmek üzere bugün toplanacak. Kurul kararını saat 12:00'de açıklayacak. Banka geçen ay olağandışı toplantının sinyalini vermişti. Bugün yapılacak toplantıda TL ve yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranlarında indirim, gecelik faiz bandının daraltılması ve politika faizinde indirim gibi yöntemlerle piyasaları genişletici yönde adım atılması gündemde. Merkez Bankası bu yolla Avrupa ve ABD'deki durgunluğun orta vadede Türk ekonomisinde aşırı yavaşlamaya yol açmaması için önlem alacak.

Lobinin sesi Moody's:

Faize razıyız döviz yüksek kalsın

Seçim öncesinden bu yana faiz lobisinin sesi haline gelen ve Merkez Bankası'nın politikalarını eleştiren Moody's dün yine ilginç bir zamanlamayla açıklama yaptı. Moody's'in uyarı gibi algılanan açıklamasında bir ayrıntı dikkat çekti. Türkiye'ye "Artan iç ve dış dengesizlikler eğer kontrol edilmezse kredi notunuzun yönü olumsuz etkilenir" diyen kuruluş, cari açık için yüksek döviz rezervlerinin önemli olduğunu belirtti. Moody's bu açıklamayla Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde daha çok döviz alarak TL'nin değer kaybetmesini önlemesini öneriyor. Böylece Türkiye'ye yatırım yapacak küresel finansörlerin dövizlerini iyi fiyattan bozdurması sağlanmak isteniyor. Moody's rezervle ilgili seviye belirtmezken, güçlü rezervlerin not artışının önünü açabileceğini vurguluyor.

Nordea

TL'de dip görüldü

Nordea, temmuz ayı enflasyon verileri ve Merkez Bankası'nın toplantısını değerlendirdi. Nordea, "Çekirdek enflasyonda artış olursa ve hedefler için risk oluşursa banka sıkılaştırmaya gidebilir. TL'de dibin görüldüğü görüşümüzü koruyoruz" dedi.

Nomura

Faiz indirebilir

Nomura, Merkez Bankası'nın bugün yapacağı toplantıda haftalık repo faizini 25 puan azaltarak yüzde 6'ya çekmesini beklediklerini, zorunlu karşılıkların da 50 puan düşürülebileceğini söyledi. Açıklamada "Gösterge faizde indirim ya da zorunlu karşılıkların azaltılması olabilir" denildi.

Piyasa faizi düşürdü: 8.65

Merkez Bankası'nın toplantı yapacağı haberi ve tahminlerin oldukça altında gelen enflasyon verileri ile gösterge faiz 12 puan geriledi. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8.65 seviyesine kadar indi. İsviçre Merkez Bankası'nın frank ile ilgili aldığı tedbirler sonrasında parite yükseldi. Paritedeki yükselişin etkisiyle de sabah saatlerinde 1.72'yi bulan dolar/TL, 1.70 seviyesinin altına indi.

Kurdaki artış tahminlerin tersine enflasyonu artıramadı. Temmuzda Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 0.41 oranında düşerek tüm beklentilerden iyi geldi. Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise yüzde 0.03 oranında düştü. Yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 6.31, ÜFE'de yüzde 10.34 oldu. Enflasyon rakamlarının ardından gözler Merkez Bankası'na çevrildi. Olumlu enflasyon rakamlarıyla eli güçlenen bankanın faiz indirimi yapacağı beklentisi güçlendi.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber